Nieuws

Archief
 • Uitnodiging Pa-zeun stapavond

  Op vrijdagavond 18 oktober 2019 vindt de traditionele pa-zeun stapavond weer plaats op het Kasteel van Breda. Ook dit jaar nodigt C.R.S.V. De Mineur alle genieofficieren en genieofficieren b.d. uit om samen met ons een bord uienrats te komen eten, een glaasje te drinken en het Mineurslied door het Kasteel te laten klinken. De avond zal beginnen vanaf 18:00 in de Grote Zaal. Om een zo goed mogelijke inschatting te maken van hoeveel personen we kunnen verwachten vragen wij u om uiterlijk woensdag 16 oktober te laten weten of u komt. Vermeld in deze reactie uw naam en of u vegetariër bent of niet. 

  door: Webbeheerder op 15 oktober

  Lees meer
 • VOG Algemene najaarsvergadering 2019

  Het bestuur van de Vereniging van Officieren der Genie nodigt u uit tot het bijwonen van de algemene najaarsvergadering op 15 november 2019 in Soesterberg. De vergadering vindt plaats op de Sergeant-majoor Scheickkazerne, thuisbasis van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD).
  Na de lunch is er een presentatie over het werk van de EODD en aansluitend een rondleiding.
  Belangstelling? Voor inschrijving ga naar pagina

  door: Webbeheerder op 23 augustus

  Lees meer
 • Landoptreden in een nieuwe wereld!?

  Hierbij maakt het bestuur van de Vereniging Mars en Mercurius u en uw organisatie dan wel vereniging, met genoegen attent op een uniek symposium dat zal plaatsvinden op woensdagmiddag 23 oktober in het auditorium van de Genm. Kootkazerne te Stroe.
  Dit interessante Mars en Mercurius symposium heeft als thema/titel:
   ‘Landoptreden in een nieuwe wereld!?’

  door: Webbeheerder op 16 augustus

  Lees meer
 • VOG Algemene voorjaarsvergadering 2019

  Op 5 april 2019 heeft de VOG haar Algemene voorjaarsvergadering in Dordrecht gehouden, gevolgd door de Battlefieldtour ‘Dordrecht Mei 1940’. Er was een overgrote belangstelling en de reacties waren lovend.
  Dit mede door de inbreng van de vier gidsen, Randy, Erik, Wouter en Fayzel, waarvoor hartelijk dank!

  Voor een impressie van deze weer geslaagde dag ga naar pagina foto's
   

  door: Webbeheerder op 03 april

  Lees meer
 • Leiderschap op de (genie)schop!

  Onder de inspirerende leiding van Kolonel der Genie Gert-Jan Kooij heeft een aantal jonge officieren, waaronder VOG bestuurslid Kap Dennis Lourens, een nieuwe visie op leiderschap gepresenteerd aan CLAS in de context van het nieuwe gevechtsveld. Ver weg van het genetwerkt optreden, waarbij veel van de inmiddels verouderde structuren en mindset ter discussie worden gesteld. Om écht het verschil te maken, hoogwaardige technologie te omarmen, vernieuwende concepten toe te passen en personeel uitdaging en toekomst te bieden, is het tijd voor disruptieve verandering! Kijk zeker ook naar de video in deze presentatie.
  https://deugdzaamverweer.nl/2019/01/31/272/

  door: BGen der Genie b.d. Huib van Lent op 04 februari

  Lees meer
 • Eerste impressie Geniesymposium


  Als voorzitter van de Vereniging Officieren der Genie ben ik trots op de symposiumcommissie!
  In het inspirerende symposium 'Samen banen wij de weg' daagt het Regiment Genietroepen de
  300 deelnemers van bedrijfsleven en krijgsmacht uit om samen de handen ineen te slaan voor
  vrede en veiligheid; de adaptieve genie! Top sprekers, top engagement. Kansrijke toekomst!
  Make it happen! Sodeju!
  Huib van Lent
  BGen b.d. der Genie

  door: Webbeheerder op 03 december

  Lees meer
 • VOG Algemene najaarsvergadering 2018

  Op 5 oktober 2018 was de VOG voor haar najaarsvergadering te gast in de prachtige officiersmess van het ASK op 'De Knobbel' in 't Harde. Tijdens de vergadering gaf onze regimentscommandant, kolonel Burg Valk, een toelichting op de ontwikkelingen rond de geniebladen na het beëindigen van de samenwerking met GPA. Na een goed verzorgde lunch volgde de excursie naar het Kenniscentrum Wapens en Munitie. Hier worden dagelijks onder veelal extreme omstandigheden wapens, munitie en beschermingsmiddelen voor militairen getest (verhitten, bevriezen, schokbelasting en beproevingen in een 300 meter indoor schietbaan). Deze zeer geslaagde excursie maakte veel indruk. Ook bezochten enkele deelnemers het Artillerie museum dat ook hoge waardering oogstte. De dag werd afgesloten met een aperitief en het mineurslied bij prachtig weer op het terras van de officiersmess.
     Voor meer prachtige impressie foto's ga naar pagina foto's

  door: Webbeheerder op 10 oktober

  Lees meer
 • Kodiak doet naam eer aan


  De VJTF van de NAVO mag z’n handjes dichtknijpen. De geniedoorbraaktank – na jaren beproevingen nu dan eindelijk écht in het bezit van de landmacht – maakt namelijk volgend jaar deel uit van die flitsmacht. De bemanning die de Kodiak doet brullen meent dat niets zijn adem kan laten stokken. Het Mediacentrum Defensie toog naar de Leusderheide en maakte een beeldverhaal van de alleskunner.
  Zie voor een uitgebreide indrukwekkende rapportage:
  https://magazines.defensie.nl/landmacht/2018/06/03_massieve_multitool_op_rups_06-2018

  door: Webbeheerder op 18 juli

  Lees meer
 • Kleinschalig en constructief VOG Café Reek.

  Donderdag 28 juni kwamen jonge, ervaren en post-actieve genieofficieren in een informele setting bijeen voor het VOG Café Reek. Onder het genot van een drankje werd gesproken over loopbaanmogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling van de jonge genieofficier binnen de Adaptieve Krijgsmacht. 

  door: Peter Corvers op 06 juli

  Lees meer
 • Ton van Erp krijgt Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon

  minister speldt medaille op De ernstig zieke luitenant-kolonel b.d. Van Erp heeft vandaag de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons ontvangen. Hij kreeg die onderscheiding vanwege zijn optreden in 1991 tijdens inzet in Irak. De Erepenning wordt verleend aan mensen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering.

  Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten reikte het eremetaal uit. Dat gebeurde op De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot in het bijzijn van familie van Van Erp.

  Van Erp maakte destijds als enige Nederlander deel uit van een VN-team, belast met de ontmanteling van chemische wapens en explosieven in Irak. Hij was hierbij ingedeeld vanwege zijn bekwaamheid als genieofficier en springstoffenexpert.

  door: Webbeheerder op 14 juni

  Lees meer
 • Herdenking Watersnoodramp: “De onmacht die ik voelde”

  Meer dan 20.000 militairen werden 65 jaar geleden ingezet om mensen en dieren van de watersnoodramp te redden. Het waren vooral genisten en ze kwamen uit verschillende landen. “De onmacht die ik voelde tegen dat natuurgeweld herinner ik mij nog goed”, vertelt de inmiddels 84-jarige genist Koos de Vos. De generaal-majoor buiten dienst was gisteren als enige van zijn lichting aanwezig bij de nationale herdenking bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.
  Als 19-jarige cadet werd hij in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 op een slaapzaal van de Koninklijke Militaire Academie wakker geschud door het alarm. ‘Vast weer een oefening’, was de gedachte van De Vos en zijn kameraden. Helaas bleek het dit keer menens. Niet veel later stond de militair met tientallen collega’s in het ijskoude water. Mensen en dieren redden en evacueren luidde de opdracht. Later werd het leger ingezet voor het dichten en versterken van dijken, het herstellen van wegen en het bergen van slachtoffers
  Benieuwd naar het persoonlijke verhaal van voormalig genist Koos de Vos? Beluister dan het intervieuw

  door: Webbeheerder op 10 februari

  Lees meer
 • OPHEFFING 460 GENIEGEVECHTSGROEP 1959 - 1994

  De mobilisabele territoriale 460 Geniegevechtsgroep werd ongeveer 24 jaar geleden opgeheven. Ouderen hebben er zeker nog herinneringen aan. De vier bataljons van de eenheid, evenals de zelfstandige compagnieën kwamen regelmatig op voor herhalingsoefeningen. De hoofdtaak van de groep was het in stand houden van hoofdaanvoerwegen op het Nederlandse grondgebied (de oost - west lijn). Brugslag (bailey op dekschuiten), veerdiensten en weg- en spoorwegherstel werden veelvuldig beoefend. Qua personele bezetting bestond 460 Geniegevechtsgroep uit reservisten en beroepspersoneel geplaatst op vredesfuncties.

  door: Lkol b.d. Jan Kamminga op 06 februari

  Lees meer
 • 2018

  Het bestuur van de VOG wenst haar leden, prettige feestdagen en een voorspoedig 2018

  door: Secretaris op 21 december

  Lees meer
 • Operationele module 2017 een doorslaand succes

  De VOG Operationele Module 'De Toekomt van de Genieofficier, leren uit het Verleden' was een doorslaand succes! Met 140 geëngageerde deelnemers en top Inleiders als LGen Hans van Griensven (Uruzgan) en Bgen b.d. Otto van Wiggen (Koude Oorlog), Lkol Jasper Kremers (Mali) en Lkol Jos Dirkx (Litouwen). Alle inleidingen werden direct gevolgd door Tactical Decision Games waarmee de 15 syndicaten aan de slag konden. Het geheel werd begeleid door Moderator Kol Gert-Jan Kooij die de zaal tot het laatste moment wist te boeien en te prikkelen, niet in de laatste plaats door zijn interactieve zoektocht naar de kwaliteiten van de Genieofficier van de toekomst! Dit was een dag waar alle deelnemers een stimulans voor de toekomst aan zullen overhouden.

  Lees meer
 • Plv-vz bevorderd tot Res Kolonel

  Op 6 juni j.l. is onze nieuwe plaatsvervanger-voorzitter Maarten Rol door P-CLAS, Generaal-majoor Martin Wijnen, bevorderd tot Res Kolonel. De gelegenheid vond plaats tijdens de Social van de Oefening Civil Spring van het Netwerk Infra van 1 CMI Co. De bevordering hangt samen met een nieuwe functie binnen Staf-CLAS: daar zal hij een reorganisatiestudie uitvoeren naar het domein Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Na goedkeuring van de studie en de daarin geadviseerde keuzes mag hij vervolgens deze reorganisatie gaan begeleiden. Namens ons allen, van harte gefeliciteerd.
  Uiteraard laat onze voorzitter deze gelegenheid niet voorbij gaan om onze vereniging te promoten door het aanbieden van onze bekende Golfballen set aan P-CLAS.

  door: Webmaster op 17 juni

  Lees meer